Oedeemtherapie wordt voornamelijk toegepast op het moment dat het lymfestelsel niet meer naar behoren werkt. Dit uit zich in een ophoping van vocht in bepaalde delen van het lichaam. Denk hierbij aan zwelling in de arm of in het been. De ophoping van vocht uit zich vaak in een onaangenaam gevoel in het lichaamsdeel zoals bijvoorbeeld spanning op de huid, pijn of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Bij de behandeling van lymfoedeem wordt onder andere gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage, compressietherapie, ademtherapie, oefentherapie en lymfetaping.
Door deze combinatie van behandeling hopen we de omvang van het vocht te reduceren, het vervelende gevoel te verminderen en de functionaliteit weer te optimaliseren. Daarnaast kun je door zelfmanagement thuis het vocht zelf reduceren of ervoor zorgen dat het niet meer (zo snel) toeneemt.
Een aantal bekende voorbeelden waarbij oedeemtherapie wordt toegepast zijn onder andere: lymfoedeem na kanker (verwijdering van okselklieren/liesklieren of halsklieren), lymfoedeem na een operatie, aandoeningen aan het lymfestelsel (aangeboren of later ontstaan) of lipoedeem/lymfolipoedeem (vet-vochtophoping).
Oedeemtherapie kan daarnaast ook worden gebruik bij stressklachten en darmproblematieken.